VIIKKO 3: Arvot

Saatesanat

Kolmannella viikolla elvytetään elämää päivittämällä päätä. 

Arvot ohjaavat kaikkia valintoja. Jokainen haluaa ja jokaisen tulisi saada tehdä sitä, mitä pitää arvossa. Pyydän sinua ensin arvioimaan, mitä pidät erityisen arvokkaana elämässä.  Siis ihan oikeesti oikeesti arvossa, tekojen tasolla eikä vain puheena tai unelmana! Mille annat aikasi, mihin ryhdyt intohimoisesti, mitä arvosi estävät sinua tekemästä. Kysymys on vaikea ja sen kannattaa antaa muhia mielessä hetken aikaa, koska ilman arvoja ei ole ihmeitä. Jos arvot eivät näy tekoina, ne ovat vain jonkinmoisia arvovalheita, itsepetosta. Toisten kohdalla on helppo huomata, että puhe ja teot eivät kohtaa, mutta oma peili ei aina tätä näytä.

Viime viikolla pohdimme, mitä elämässä on liikaa ja liian vähän. Nyt pohdimme, mitä aiot asialle tehdä: miten tarkistat omia tapoja ja muutat rutiineja, niitä jotka eivät itsekseen muutu. 

Neljänneksi pohdi, mikä estää näkemästä ja tekemästä ihmeitä. Eikä ole helppo tämäkään kysymys! Ja pienenä vihjeenä: esteitä kannattaa etsiä erityisesti sisältään eikä niinkään olosuhteista tai toisista. 

Ja lopuksi vielä pyydän pohtimaan, miten aiot raivata esteet tieltäsi. 

Tehtävät 

1.   Mitä arvostat yli kaiken, mikä on elämässä erityisen arvokasta?

2.  Miten arvostuksesi näkyvät arjessasi ja aikatauluissasi? 

3.  Missä asioissa Sinun tulisi tarkistaa tapaasi toimia?

4.  Millaiset asiat estävät Sinua näkemästä tai tekemästä ihmeitä?

5.  Miten voisit poistaa esteitä tielläsi?